Avocat Malpraxis - consultanța de specialitate în domensiul malpraxisului
O primă definiție a malpraxisului ar fi „eșecul unui medic în exercițiul unei manevre medicale, sub aspectul atenției sau al erorii, eșec pe care un medic de aceeași specialitate medicală nu l-ar înregistra în circumstanțe similare”. Această definiție, incompletă, poate fi avută în vedere la o primă discuție
Cazurile de malpraxis medical cuprind o plajă foarte largă de acțiuni sau inacțiuni medicale, începând cu eroarea de medicație și ajungând în sfera intervențiilor chirurgicale complicate.
Malpraxisul medical poate fi întâlnit în orice domeniu: stomatologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie, însă consecinta este aceeași: pacienții suferă în urma acțiunilor necorespunzătoare sau chiar a inacțiunilor personalului medical, fie el farmacist, asistent medical, dentist sau medic.
Este important să stabilim de la început dacă ne aflăm în fața unui caz de malpraxis medical.
În cadrul procedurilor medicale, se poate întâmpla ca un pacient să sufere o leziune fizică apărută ca urmare a unei manevre medicale, sau să chiar să intervină decesul, chiar dacă personalul medical a aplicat tehnici sigure, utilizand cea mai performantă aparatură. Dacă oricare dintre participanții la actul medical, medic sau un alt profesionist din domeniul sănătății, a provocat o leziune, a cauzat pierderea vieții sau a agravat o boală prin acțiuni imprudente sau omițând să efectueze o manevră medicală, ne aflăm în situația unui caz de malpraxis.
Având în vedere complexitatea cazurilor care pot să apară din diverse domenii medicale, este esențial să avem acces la toate actele medicale – trimiteri medicale, rețete, foi de observație, bilete de externare – în așa fel încât să putem analiza, împreună cu specialiștii pe care îi vom consulta, ce anume s-a întâmplat.
Avocații noștri vă vor ajuta să mergeți mai departe cu o acțiune civilă sau o plângere penală, dacă ați fost victima unei culpe medicale. Primordial este să putem înțelege mecanismul prin care s-a produs prejudiciul, urmând ca ulterior să alegem calea legală cea mai potrivită.
Conform disppozițiilor articolului 653 din Legea nr. 95/2006, „În sensul prezentului titlu, următorii termeni se definesc astfel: a)personalul medical este medicul, medicul stomatolog, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale; b)malpraxisul este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medicofarmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice. (2)Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.”
Faptele ilicite, actele de malpraxis săvârșite de medicul și asistentele medicale, având calitate de personal medical, sunt concretizate ȋn culpă profesională prin imprudență sau neprevedere prin neluarea tuturor măsurilor de precauţie uzuale, pentru a evita riscul producerii prejudiciului.
Chiar și lipsa supravegherii atente a unui pacient de către personalul medical responsabil se ȋnscrie ȋn conținutul definiției de malpraxis prevăzută de disp art. 653 alin.1 b) din Legea nr. 95/2006. Fapta ilicită constă ȋn neexecutarea obligației medicale de securitate cu privire la actul medical propriu-zis, manifestată prin lipsa de supraveghere a beneficiarului actului medical.
Ca un exemplu, în literatura de specialitate s-a arătat că prevenirea accidentelor ȋn cazul pacienților cu demență reprezintă un aspect important și de primă prioritate ȋn cadrul acordării ȋngrijirii, deoarece, prin pierderea progresivă a capacității de a-și desfășura activitățile zilnice, apare un risc crescut de accident.
Tot literatura de specialitate a stabilit condițiile necesare pentru reținerea culpei prin omisiune, acestea fiind ȋndeplinite ȋn raport de circumstanțele concrete ale cauzei: 1. Omisiunea să constea ȋntr-o imprudență, neglijență sau neprevedere; 2. Omisiunea să privească o obligație de a acționa, chiar ȋn afara textelor de lege, pe baza principiilor de drept, a regulilor de conviețuire socială, de bună-credință, a uzanțelor și regulilor profesionale.
În situația nefericită a unui malpraxis urmat de decesul pacientului, ne aflăm ȋn prezența unui prejudiciu complex, fiind vorba despre un prejudiciu direct, produs atât față de pacient care ulterior a decedat, cât și un prejudiciu prin ricoșeu, față de succesorii acestuia.
Dispozițiile care reglementează răspunderea civilă delictuală enunță și principiul reparării integrale a prejudiciului, care este aplicabil și ȋn materia faptelor delictuale din domeniul medical. Prejudiciul moral este ȋnsă cea mai importantă componentă a prejudiciului cauzat de actele de malpraxis, nefiind posibilă o reparare ȋn natură a acestuia, ci o compensare.
Raportat la obligația personalului medical de ȋncheiere a unei asigurări de malpraxis pentru cazurile de răspundere civilă profesională pentru prejudicii cauzate prin actul medical, de fiecare dată vom solicita și introducerea ȋn cauză a asigurătorului cadrelor medicale, ȋn baza informațiilor ce urmează a fi solicitate de la unitatea medicală unde a avut loc incidentul. Introducerea ȋn cauză a asigurătorului cadrelor medicale se face prin raportare la dispozițiile Legii nr. 95/2006, respectiv articolul 668 ”(1)Asigurătorul acordă despăgubiri pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund, în baza legii, faţă de terţe persoane care se constată că au fost supuse unui act de malpraxis medical, precum şi pentru cheltuielile de judecată ale persoanei prejudiciate prin actul medical.” și articolul 669 ”(1) Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuieli de judecată persoanei sau persoanelor păgubite prin aplicarea unei asistenţe medicale neadecvate, care poate avea drept efect inclusiv vătămarea corporală ori decesul. (2) În caz de deces, despăgubirile se acordă succesorilor în drepturi ai pacientului care au solicitat acestea.”
Medicii au ca obligație față de pacienții lor susținerea unor practici medicale, acceptate de comunitatea medicală, fără abateri sau omisiuni.
Un medic își poate încălca datoria de îngrijire față de un pacient și în multe moduri, ceea ce ar constitui un motiv pentru un caz de neglijență medicală. Câteva exemple includ:
- lăsarea unui instrument chirurgical sau a unei feșe în interiorul corpului
- diagnosticul incorect sau lipsa unui diagnostic.
- nerecunoașterea semnelor și simptomelor unei stări clinice.
- prescrierea tipului sau a dozei incorecte de medicament.
Este posibil ca la o primă analiză, să constatați că medicul dumneavoastră nu a acționat într-un mod culpabil, dar rezultatul este o suferință sau accentuarea unei boli.
Rolul nostru este să încercăm să descoperim dovezi care să arate o legătură relevantă și plauzibilă între neglijența unui medic și starea de sănătate a dumneavoastră.
În unele cazuri, există o cauză clară și ușor de definit a degradării stării de sănătate. În alte situații, legătura dintre încălcarea obligației medicale și disconfortul produs sau boala dumneavoastră, prezintă o provocare, fiind necesare analize medicale suplimentare, în cadrul unor clinici. Un avocat, având la dispoziție concluziile diferite ale unui observator independent, poate formula o cerere de chemare ȋn judecată și ulterior să demonstreze ce anume v-a cauzat actul de malpraxis medical.
În toate cazurile de malpraxis, trebuie să se demonstreze că ați suferit un prejudiciu ca urmare a unei manopere medicale greșit alese sau prin omisiunea unei manevre medicale necesare.
Un medic își poate încălca datoria de îngrijire față de un pacient și în multe moduri, ceea ce ar constitui un motiv pentru un caz de neglijență medicală. Câteva exemple includ:
Daunele acordate pentru repararea prejudiciului constau în despăgubiri cuantificabile, care ar putea include salariul pierdut, costul unei intervenții chirurgicale corective, despăgubiri morale pentru durere, suferință sau scăderea calității vieții.
Subliniem că, privilegiul secretului profesional și confidențialitatea sunt principii care guvernează relația avocat-client, de cele mai multe ori clienții noștri nedorind să mediatizeze aspecte ce țin de persoana lor.
Afla ce optiuni exista
Aspecte legale
Cazurile de malpraxis medical cuprind o plaja foarte larga de actiuni sau inactiuni medicale, incepand cu eroarea de medicatie si ajungand in sfera interventiilor chirurgicale complicate.
Malpraxisul medical poate fi intalnit in orice domeniu: stomatologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie, insa consecinta este aceeasi: pacientii sufera in urma actiunilor necorespunzatoare sau chiar a inactiunilor personalului medical, fie el farmacist, asistent medical, dentist sau medic.
Prin experienta considerabila dobandita in acest domeniu, va putem oferi servicii de asistenta juridica in scopul repararii intr-un timp optim a prejudiciului cauzat printr-o eroare medicala.
completează formularul de mai jos și te vom contacta noi pentru a-ți răspunde la întrebări și pentru stabilirea unei întâlniri!
programează-te aici
PROGRAM |
Suntem disponibili 24/24h pentru probleme urgente ce nu suportă amânare. |
INFORMAȚII CONTACT |
Telefon: |
0744437982 - Toni Baltag |
0755726352 - Siana Stefancu |
Email: |
office@lexdomus.ro |
Copyright LexDomus 2023