sigla Lex Domus

Experienta noastra in piata crypto, nft si smart contract

Blockchain & smart contracts

Aspecte legale

     Tehnologia blockchain modifica in totalitate modelul traditional al unei afaceri si transforma in acelasi timp prin smart contracts domeniul legislatiei comerciale, asa cum este cunoscut si acceptat.

     Smart contracts pot standardiza redactarea si modificarea documentelor legale, a majoritatii contractelor, ceea ce va reduce costul tranzactiilor accelerand decontarea intre parti. Tehnologia blockchain poate permite chiar si protejarea si monetizarea oricaror valori protejate de drepturile de autor.

consiliere crypto

     Drepturile asupra proprietatii intelectuale pot fi stocate pe blockchain, pot fi vandute si comercializate fara a fi nevoie de un intermediar, proprietarul care intentioneaza vanzarea unei opere de arta sau a unei creatii putand sa faca transferul catre o persoana interesata fara interventia unui profesionist.

     Cu toate acestea, contractele inteligente necesita analiza si interventia unui avocat, transferurile de tehnologie, proiectele IT, business process outsourcing, implementari de sisteme si I-cloud, practic majoritatea activitatilor care se pot desfasura, necesita si implementarea unor notiuni juridice, acestea urmand sa guverneze pe viitor relatiile intre diversele entitati care vor interactiona.

     Noi putem avea un rol cheie in tranzactiile initiale, permitand fuziuni si achizitii in domeniul tehnologiei, dupa o atenta evaluare a unor riscuri, avand experienta in activitati de due diligence precum si in incheierea unor acorduri prealabile.

     Lucrand ca o echipa de profesionisti din domeniul IT, va putem oferi afacerii dumneavoastra un suport necesar in vederea semnarii unor acorduri complexe de licentiere software si contracte pentru implementarea de servicii si solutii bazate pe noi tehnologii.

Tranzactii NFT

Aspecte legale

     Poti sa vinzi o opera de arta sau un bun digital sub forma unui token non-fungibil. Un token non-fungibil, prescurtat NFT, reprezinta o unitate de date dintr-un registru digital numit blockchain, unde fiecare NFT poate reprezenta un articol digital unic. NFT-urile pot reprezenta fisiere digitale, imagini, fisiere audio, videoclipuri, personaje din jocuri video sau orice alta creatie. Tranzactionarea NFT-urilor se face pe o piata speciala, existand platforme dedicate acestui scop.

     NFT-ul a schimbat regulile acceptate in ceea ce priveste replicarea si schimbarea creatiilor artistice, oricare ar fi acestea. Aparent, orice fisier digital poate fi replicat cu un simplu copy/paste, excluzand astfel conceptul de identitate unica verificabila. Schimbarea adusa de NFT-uri consta in a depasi pentru prima data aceasta limitare prin apelare la tehnologia blockchain. NFT-urile functioneaza pentru ca exista tehnologia blockchain, aceeasi tehnologie din spatele Bitcoin sau a oricarei cryptomonede, insa folosita in alt scop.

     Tehnologia blockchain face posibila urmarirea si verificarea ca un NFT a fost creat de artist si ca este unic. NFT-urile au devenit foarte populare in principal in lumea jocurilor video, permitand jucatorilor sa schimbe obiectele folosite, cum ar fi armele unor personaje, in afara pietelor generate de dezvoltatorii jocului. Cele doua conditii pentru crearea unui NFT, identitatea unica si verificabilitatea, determina controlul asupra propriei lucrari si posibilitatea de a determina cate exemplare vor fi vindute si la ce valoare.

consiliere crypto

     Generand un NFT, un artist va castiga un comision de fiecare data cand fisierul este vandut. Chiar daca aparent nu exista legi sau reglementari, regulile sunt dictate de piata pe care o utilizeaza artistul pentru a crea si vinde NFT-uri. Tranzactionarea presupune siguranta, obligatii fiscale in functie de rezidenta fiscala, si toate acestea necesita o parere avizata a unui avocat.

     Generarea si lansarea unui NFT intr-un joc video se pot face relativ simplu, insa regulile initiale intre artist si proprietarul platformei sunt stabilite printr-un contract juridic. Plasarea unei opere de arta sub forma NFT-urilor intr-o galerie virtuala, aflata intr-un metaverse, conexiunile dintre lumea financiara, virtuala si fizica sunt guvernate in primul rand de contracte. Si aici, suntem noi, cei care vom scrie regulile sub forma unor contracte juridice complexe.

Infractiuni ce pot aparea in piata crypto si NFT

Fraude vizand ICO - Initial Coin Offering
ICO este tradus ca “Initial Coin Offering”, un proces similar cu procesul IPO ”Initial Public Offering” oferta publica initiala, - dar fara procesul de reglementare clasic. Piata criptomonedelor a fost asaltata de mii de “altcoins” care au intrat pe piata, sub promisiunea de a fi următorul Bitcoin sau Ethereum. Majoritatea au atras investitii initiale de diverse entitati, insa ulterior, cand preturile au crescut, dezvoltatorii le-au vandut. Manevra este asemanatoare cu cea de “pump and dump” insa poate fi clasificata ca o frauda “de iesire” atunci cand implica un ”initial coin offering”. Majoritatea acestor fraude sunt promovate pe retele sociale.

Fraude vizand portofelul electronic
Atat Bitcoin cat si toate criptomonedele sunt pastrate in portofelele digitale. Portofelele au doua chei - o cheie privata si o cheie publica. Prin folosirea simultana a ambelor chei - cheia publica este practic ca o adresa, cheia privata este cea care acorda permisiunea de a cheltui sau de a trimite criptomoneda, se pot efectua tranzactiile. Oferta de a folosi un portofel digital aflat pe o platforma este o posibilitate des intalnita. Solicitarea de a trimite catre un furnizor de asemenea servicii a cheii private, este un mod de fraudare destul de des intalnit.

Fraude ce presupun o rentabilitate sau o dobanda ridicata
Finantarea descentralizata (DeFi) ofera instrumente financiare fara a se baza pe intermediari, excluzand brokerii, bursele sau bancile. In schimb, DeFi foloseste contracte inteligente pe un blockchain.

Platformele DeFi le permit oamenilor sa imprumute fonduri de la altii, sa speculeze cu privire la miscarile preturilor, ale activelor folosind derivate, sa tranzactioneze criptomonede, sa se asigure impotriva riscurilor si sa castige din dobanda.
DeFi foloseste o arhitectura stratificata de tip blockchain insa, cum tranzactiile blockchain sunt ireversibile, o tranzactie DeFi incorecta sau frauduloasa nu poate fi corectata cu usurinta. Se speculeaza in baza unor imprumuturi rapide, sunt o forma de creditare descentralizata, care va permit sa imprumutati fara garantii sau sa furnizati informatii personale. Practic va este garantat un castig de minim 5% lunar, obligandu-va sa ramaneti intr-o relatie comerciala pentru o perioada minima.
Acest tip de frauda necesita multe resurse pentru a fi demonstrata. Persoana sau entitatea din spatele unui protocol DeFi poate fi necunoscuta si poate disparea odata cu banii investitorilor. O parte din protocoalele DeFi pot fi incadrate ca scheme Ponzi.

Escrocherii Pump and Dump
O metoda de a determina posibilii investitori sa cumpere anumite monede virtuale o reprezinta asa numita “pump and dump”. Metoda este similara cu ceea ce se intampla de cele mai multe ori cu actiunile unor societati comerciale listate artificial. Astfel, o persoana sau o entitate achizitioneaza o cantitate mare de moneda electronica, sustine imediat o campanie de stiri pozitive sau false pentru a incuraja cat mai multi oameni sa cumpere. Platformele de retele de socializare sunt principalul mijloc pe care il folosesc operatorii de pump and dump. In momentul in care pretul este ajuns intr-un punct maxim, operatorul vinde iar ceilalti investitori raman practic cu o moneda care nu mai are valoare, fiind in descrestere.


Scheme piramidale de tip Ponzi
Cel mai bun exemplu este evolutia monedei OneCoin, comercializata ca valuta electronica, auto-declarata criptomoneda, cu o baza de date privata ce nu permite tranzactionare libera. A fost dezvoltata si promovata de o companie din Gibralatar, Onecoin Ltd, intreaga operatiune fiind descrisa de The Times drept „una dintre cele mai mari escrocherii din istorie”. OneCoin a fost clasificata ca fiind o schema Ponzi datorita modului de implementare si gestionare a sistemului dar si a persoanelor implicate in distribuirea ei. Procurorii din SUA au apreciat ca escrocheria a atras circa patru miliarde de dolari americani la nivelul anului 2016.

Ai o problemă și dorești o consultație?

completează formularul de mai jos și te vom contacta noi pentru a-ți răspunde la întrebări și pentru stabilirea unei întâlniri!

programează-te aici

repede, sigur, confidențial
nume:
telefon:
email:
PROGRAM
Suntem disponibili 24/24h pentru probleme urgente ce nu suportă amânare.
INFORMAȚII CONTACT
Telefon:
0744437982 - Toni Baltag
0755726352 - Siana Stefancu
Email:
office@lexdomus.ro
LOCALIZARE
Iași - Str. Tătărași nr. 65
localizare Lex Domus

Copyright LexDomus 2023



suna la Lex Domus
Contact Lex Domus
Consent Preferences